Секретен Патрон. Как Да Направим Правилен Избор и да Повишим Сигурността си?

Секретен патрон

    На пазара съществуват десетки модели патрони, което прави избора ни изключително труден. Какво да съобразим и каква информация ни трябва, за да подберем правилния патрон?

     Когато имате традиционен начин на заключване, т.е основна секретна брава, дръжка и секретна ключалка, много е важно патронът да не се подава извън шилда на дръжката или долната розетка повече от 3 мм. В противен случай лесно може да бъде захванат и счупен за секунди. Патроните се различават по дължина, симетричност,  стандарт / БДС, ДИН/, степен на защита, качество на изработка и цена. За да вземете точния размер необходим за Вашата врата, тябва да измерите разстоянието от отвора за болта, с който се прикрепва патрона към бравата, до двата края на вратата / това се замерва към вътрешната и външна част на вратата при вкопана брава/, вземете предвид и дръжките, които ще монтирате. Ако вратата е без фалц, тя е в централно положение и може да се ползва симетрична ключалка. В противен случай трябва да се използва несиметрична.

       Ако вратата ви е само с основна брава, поставете поне още една допълнителна с различно устройство на заключващата система. Ако основната брава е със секретен патрон, е възможно допълнителната да бъде вид касова брава, но задължително от високо ниво. За допълнителна брава ние препоръчваме GerdaЗАКЛЮЧВАЩА СИСТЕМА С НАЙ-ВИСОКО НИВО НА СИГУРНОСТ, 4 000 000 000 комбинации и Сертификат клас “7” по EN12209, съответстващ на клас “C” за EN1300.

       Вариант при избора на допълнителна брава са и патронните. За да си осигурите много добра защита, търсете ключалки, които имат защита срещу пробиване на цилиндъра и защита против чупене. Това са най-използваните бързи и безшумни методи за отваряне чрез взлом. Патроните против счупване имат отслабено сечение преди централния прорез, което осигурява пречупването им преди средата при опит за взлом. Това предотвратява по-нататъшно проникване през бравата, като същевремено не пречи собственикът да отключи “счупения” си патрон с притежавания от него ключ.

      Ако нямате възможност да поставите такава ключалка, а имате обикновена и искате да повишите сигурността си, тогава трябва да поставите т.нар. бронировка, която също осигурява защита против пробиване и чупене на патрона. Тя представлява отделен елемент, изработен от масивна стомана, който обгръща целия патрон и елиминира достъпа до него от външната страна. Ако имате дръжка с цял шилд ще бъде необходимо да я замените с дръжка с розетка.

    Когато ключалката е с висока степен на секретност (антишперцва защита, защита против чупене и пробиване, антибампинг защита, анти пикинг) защитата е почти 100%. Остава единствено да не допускате да бъде направен нерегламентиран дубликат на вашия ключ. Но затова също е измислена защита. Има модели, които предлагат патентован профил на ключовете. Тази защита не позволява изработка на дубликат на ключ във всяко ключарско ателие. Необходимо е да се отиде при регламентираните ключари, упоменати в упътването на ключалката, да се направи заявка с карта, на която има специален номер, без да се показва ключът. Производителят ще получи заявката и в рамките на два-три дни ключът ще бъде готов.