Полезна информация

             Сигурността в дома ни и нейните измерения

          Дали домът ни е достатъчно безопасно и защитено от недоброжелатели място? Въпрос, на който все по-често всеки от нас се опитва да си даде отговор. В днешно време пазарът предлага най-различни средства за защита, които се различават по качество и цена. Но как да изберем най-подходящия механизъм за нас, без да прибягваме до СОТ и скъпо струващи системи. Ако нямате възможност да използвате услугите на квалифициран професионалист, то бихте могли да направите самостоятелно оглед и оценка на  потенциалните места за нерегламентиран достъп в обекта.

          Първо, трябва да вземем предвид вида му и неговото местоположение.  Етаж,  входове/изходи, прозорци, тераси, близост до прозорци на общи части, от които лесно би могло да се прескочи в нашия обект,  общи тераси или такива с лесно преодолими прегради. Ако апартаментът Ви е на първи етаж, то първото потенциално място за взлом е терасата. Това изисква задълъжително осигуряване на надеждно заключване на прозорците.  Ако дограмата е стара, подменете я с такава, която да бъде подсигурена с антивзломен обков, както и монтиране на допълнителни резета. Ако се притеснявате, че прозорецът може да бъде счупен, трябва да предприемете друг вид мерки да направите остъкляване на терасата или да сложите решетки. Входната врата е следващия възможен вариант за преодоляване, на която също трябва да обърнете необходимото внимание. При положение, че обитавате по-горен етаж, то притесненията ви, трябва да бъдат основно около входната врата. При стара и нестабилна врата е необходимо да осъществите подмяна с нова или да поставите втора външна с необходимата сигурност и здравина.

            Паралелно с усъвършенстване на технологиите, апашите също напредват и почти безпроблемно се справят със заключващите системи от основен клас. Едни от най-лесно преодоляваните врати са касовите брави с ниско ниво на сигурност, обикновените патрони, които се показват повече от 3 мм от шилда /това ги прави изключително подходящи за чупене/, както и така модерните на последък китайски “блиндирани врати” с нисък клас ямков патрон. Произведената в Китай ключалка е с лошо качество, с големи луфтове и огромни допуски и може да се отвори чрез бамбинг за няколко секунди, доказано мнение на експертите по заключващи системи.