Как да Защитим Дома си от Кражби? Как Да Осигурим Спокойствие за Нас и Нашите Близки?

Кражби в дома и офиса

Кои са на най-уязвимите места в дома ни, обект на взломяване? Обобщено може да се каже, че това са входните врати и прозорци. Поради тази причина, изключително важно е да повишите сигурността първо именно там. При необходимост може да осигурите допълнително и автоматично осветление, щори, метални решетки, алармена система, камери.

Огледайте внимателно всички потенциални места за промъкване. Проучете особеностите около дома си, като наличие на кофи за боклук, дървета или улуци в близост до прозореца. Има ли непосредствена близост на прозорец от стълбищно помещение до ваша тераса или капандури? Налични ли са декоративни решетки или тераси с обща преградна стена, които също биха улеснили неканените гости.

Крадците често използват подръчни инструменти като клещи, отверка, лост, кози крак. Затова усложнете достъпа им до вашия дом колкото се може повече – вероятността да решат да опитат късмета си другаде е много голяма.

Мерки за по-голяма сигурност и спокойствие:

              1. Монтаж на конструктивно издържана входна врата

Това е първото и изключително важно условие, което трябва да изпълните преди да започнете да създавате планове за повишаване на сигурността в дома си. Който не може да си позволи по – висок клас врата или монтиране на външна метална, трябва да укрепи дървената. Един от начините е заключваща система, тип “греда”. Тя се монтира от вътрешната страна по средата на вратата и заключва двустранно чрез метална релса.

             2. Избор на основен заключващ механизъм

Ние препоръчваме основната брава да е секретна, с три точки на заключване и за патрон. Необходимо е патрона да осигурява поне защита против чупене, пробиване на цилиндъра и антишперцова защита. Препоръчително е да монтирате и бронировка.

            3. Монтиране на допълнителен заключващ механизъм

Ако желаете да направите външната врата още по-защитена, можете да монтирате втора брава на вратата. Същата може да бъде за вкопаване или външен монтаж. Вариантите и моделите са достатъчно много, за да задоволят и най-взискателния вкус.

            4. Монтиране на щифтове против изваждане на вратата от пантите

Тези щифтове възпрепятстват  изваждането на вратата от пантите. Необходимо е да знаете, че когато металната врата се отваря навън, пантите й също са отвън, което означава, че могат да бъдат и срязани. Този проблем се разрешава с брава с най-малко тристранно заключване или чрез монтирането на така наречените пасивни зъбци по ръба на вратата откъм пантите. Може да монтирате 3 щифта на всяка врата.

            5. Монтиране на защитен корпус в касата

Ако монтирате брава със защитен корпус вместо обикновена защитна планка, крадецът няма да може да използва отвертка, за да натисне навътре заключващия щифт или език. За да монтирате защитен корпус, ще трябва да направите достатъчно голям отвор в касата на вратата, за да може да се помести тялото на защитния корпус.

            6. Укрепване на  балконски врати и прозорци

В търговската мрежа има специално създадени заключващи механизми за прозорци и балконски врати. Ключалката е секретна и се отваря с ключ. Когато е заключена, вратата или прозорецът не може да се отворят.
Тази система може да се използва и за мансардни прозорци и капандури, например прозорци Velux. Ако крадецът се качи на покрива, той би могъл да отвори ключалката на капандурата с отвертка. В този случай секретната ключалка ще попречи прозорецът да бъде отворен настрани или нагоре.

           7. Монтиране на предпазни решетки на прозорците

Един често срещан и добре познат метод за предпазване от кражби е монтажа на метални решетки. Те са подходящи за всякакъв вид прозорци или тераси. По този начин може да защитите от взлом избени помещения и сутерени.

            8. Шпионка

В днешно време тя е повече от задължителна. За да сте сигурни, че отваряте вратата на правилния човек се погрижете да имате функционална шпионка на вратата. Това ще ви позволи да видите гостите, преди да ги пуснете да влязат

            9. Заключващо резе или верига за врата

Друга възможност да видите посетителите си, преди да отворите вратата, е заключващото резе или верига на вратата. Това позволява да отворите леко вратата, за да видите човека отвън, но не позволява пълното отваряне на вратата.

 

  Каквито и мерки да е необходимо да вземете, то направете го своевременно, защото спокойствието и сигурността нямат цена!