Основна Брава – Касова или Патронна?

     Правилното съчетание между конструктивно издържана врата и заключващ механизъм със висока степен на сигурност е от първостепенно  значение за осигуряване на безопасността във Вашия дом или офис. Според специалистите в бранша колкото по-сложно е да преодолееш една врата, толкова шанса крадците да я избегнат е по-голям.

      У нас са разпространени два вида основни брави: касови и патронни.

    При наличие на касова, основна брава, нашият съвет към Вас е да я смените колко се може по-скоро. За този вид брави се знае, че са едни от най-лесно отваряните от крадците. Времето, което им е необходимо е  между 3 и 10 минути. Това става без да се нанасят физически щети на бравата, и то благодарение на използваните специални устройства, т.н. таралежи.  С тях отварянето на касова брава става изключително лесно. Ние препоръчваме да смените този вид брава с друг модел или да монтирате допълнителна брава от висок клас на сигурност. Такива брави са Gerda, които притежават заключваща система с най-високо ниво на сигурност, 4 000 000 000 комбинации на секретността и Сертификат клас “7” по EN12209, съответстващ на клас “C” за EN1300.

     Другия модел основни брави са патронните. Те са предпочитан вариант, но единствено в комбинация с патрон от висок клас. Най-разпространени и най-уязвими са т. нар. секретни патрони без защита от чупене и пробиване на цилиндъра. Те се чупят много лесно от отвора през, който минава болта. Ако патронът се показва от шилда повече от 3 мм, крадците го хващат с различни приспособления и го чупят за секунди без много шум. Масово патроните се изработват от месингови сплави, което не ги прави много устойчиви при опит за взломяване. В търговската мрежа се предлагат патрони от среден и висок клас на сигурност със защита срещу пробиване на цилиндъра, счупване,  антишперцова защита, анти пикинг защита и т.н. При този вариант монтирането на допълнителна брава е също така силно препоръчително.